Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν – Ποια ποινή αντιμετωπίζει

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος κρίθηκε από τους ενόρκους ο 45χρονος πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία αλλά και βιαιοπραγία – Ποια ποινή θα του επιβληθεί

Ένοχος για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κρίθηκε από το 12μελές σώμα ενόρκων του δικαστηρίου ο πρώην αστυνομικός, Ντέρεκ Σόουβιν.

Οι ένορκοι της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού που δικαζόταν για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία, κρίθηκε ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Μετά την ανακοίνωση της ενοχής αυτό που εκκρεμεί είναι η απόφαση για την ποινή που θα κληθεί να εκτίσει ο Σόβιν, απόφαση η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μετά από οχτώ εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους νόμους της Μινεάπολις η μέγιστη ποινή που αναμένεται να επιβληθεί στον Σόβιν είναι τα 40 χρόνια φυλάκιση.

Όπως εξηγούν Αμερικανοί δικηγόροι στη New York Post το νομικό πλαίσιο στη συγκεκριμένη πολιτεία η ποινή επιβάλλεται μόνο για το βαρύτερο αδίκημα.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι η ανθρωποκτονία. Για το αδίκημα της ακούσιας ανθρωποκτονίας η ποινή είναι 25 έτη ενώ για το τρίτο αδίκημα για το οποίο κρίθηκε ένοχος ο Σόβιν η ποινή είναι 10 χρόνια φυλάκιση.

Από τα συνολικά 40 χρόνια, πάντως, ο Σόβιν πιθανότατα θα εκτίσει λιγότερα σύμφωνα με όσα ισχύουν στην Μινεάπολις.

Μπάιντεν: Ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει τις ΗΠΑ

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της ενοχής στον Ντέρεκ Σόβιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει «ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά» για να υπάρξει δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, στηλιτεύοντας ότι αυτού του είδους οι ετυμηγορίες είναι ακόμη πολύ σπάνιες σε μια χώρα που μαστίζεται από συστημικό ρατσισμό.

«Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική», είπε ο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι «ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας».

Η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλώντας τους Αμερικανούς να «ενωθούν» στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.

«Έχει έρθει η ώρα αυτή η χώρα να ενωθεί», είπε, καλώντας όλους τους Αμερικανούς να μην «ξεχάσουν ποτέ» την υπόθεση Φλόιντ.

«Πρέπει να ακούσουμε: ‘Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω’: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις».

Ωστόσο προειδοποίησε πως «ορισμένοι, αγκιτάτορες και εξτρεμιστές που δεν ενδιαφέρονται για κοινωνική δικαιοσύνη, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα» του κόσμου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία εκφράστηκε επίσης από τον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη Γερουσία να περάσει τον νόμο που έχει σκοπό να σταματήσει τη χρήση επιθετικών τακτικών επιβολής του νόμου που χρησιμοποιείται με δυσανάλογο τρόπο, βάζει στο στόχαστρο Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

«Μια μεζούρα δικαιοσύνη δεν σημαίνει ίση δικαιοσύνη» αλλά «η ετυμηγορία αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά» σε αυτή, κατέληξε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε και με τους συγγενείς του Τζορτζ Φλόιντ στους οποίους είπε «είμαστε όλοι τόσο ανακουφισμένοι. Είσαστε απίστευτη οικογένεια. Θα ήθελα να ήμουν εκεί για να σας αγκαλιάσω».

Έκρηξη χαράς στο δικαστήριο

Ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας σκόρπισε έκρηξη χαράς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Σχετικά